Choď na obsah Choď na menu

Robert "Bob" Nesta Marley

18. 3. 2013

* 6 . február 1945

+ 11. máj 1981

Bob Marley je snáď najznámejší milovník reggea. Bol spevák,gitarista, skladateľ a aktivista. Je popredným predstaviteľom reggea vo svete. Poctivý Rastafarián, Marley je mnohými považovaný za proroka tohto náboženstva. Marley sa stal známy hlavne vďaka jeho reggae piesniam, napríklad hitmi "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Three Little Birds" ... 

Album - Legend, ktorý vyšiel tri roky po jeho smrti (1984), sa stal najpredávanejším reggea albumom na svete. Predalo sa viac ako 12 miliónov kópií, čím sa stal 10-násobne platinovým.

Marleyho výroky :

- "Nemám voči sebe predsudky. Môj otec bol biely a moja matka bola čierna. To ma robí miešancom. Nestojím na nikoho strane. Nestojím na strane belochov a nestojím ani na strane černochov. Stojím na strane Boha. Toho, ktorý ma stvoril a spôsobil že pochádzam od bielych aj čiernych."

- „Mám len jednu ambíciu. Mám len jedinú vec, ktorú naozaj chcem aby sa stala. Chcel by som vidieť ľudí spoločne žiť: čiernych, bielych, Číňanov, každého - to je všetko.“

- " Rafarián nepodstúpi amputáciu. Nedovolím, aby bol človek rozobraný."  - toto vyslovil po svojom zranení pri futbale na palci, kde mu neskôr našli nádor. Rastafiáni veria, že telo musí byť "celok". 

Bob Marley zomrel na rakovinu, ktorá mu zasiahla mozog, pľúca, pečeň a žalúdok. Jeho posledné slová pre jeho syna Ziggyho boli "Za peniaze život nekúpiš."

 

bob.jpg

 

     
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.